torstai 27. syyskuuta 2012

Iloista syksyn jatkoa kaikille!

Mahottoman paljon kiitoksia teille äänestäjille saamastani suuresta ja selkeästä luottamuksenosoituksesta kirkkoherranvaalissa!

Tästä on hyvä yhdessä jatkaa!

Siunausta teille kaikille!

Terveisin, Matti

perjantai 14. syyskuuta 2012

Tervehdys teille lukijani!

Kiitokset teille mielenkiinnostanne vaalikampanjan aikana!

Näin se on nykyään kirkkoherranvaaleissakin. Esillä täytyy olla. Ennen oli vain vaalinäyte, jonka perusteella vertailtiin ehdokkaita. Tietysti aiemmat näytöt työssä vaikuttivat valitsijoihin ennenkin.

On hyvä, että ehdokkaiden ajatuksista ja kyvyistä toimia mahdollisessa tehtävässään on mahdollista saada selkoa vaalipaneleissa ja myös internetin välityksellä.

Vaalikone on lisännyt vaali-innostusta.

Nyt loppusuoralla on aika kertoa täsmällisesti omista suunnitelmista mahdollisena kirkkoherrana.

Suunnitelmani uutena kirkkoherrana tähtäävät kaikessa  evankeliumin edistämiseen. Seurakuntana ja kirkkona olemme osa Kristuksen ruumista ja me olemme sen jäseniä. Kaikilla meillä on oma paikkamme ja tehtävämme seurakunnan rakentamisessa.

Seurakunnan työyhteisön kokouskulttuurin modernisointi on ensimmäisiä asioita, joita ryhtyisin yhdessä työtovereiden kanssa suunnittelemaan. Periaatteeni kokouskulttuurin uusimisessa on - oikeita asioita oikeaan aikaan seurakunnan parhaaksi. 

Läsnäoloa ihmisten työssä ja arjessa voi lisätä. Kirkon yhteiskunnallisen työn aloittaminen järjestelmällisesti on ajankohtaista Kallaveden seurakunnassa. Meillä on uusia merkittäviä työpaikkoja alueellamme. Ikea, Itellan lajittelukeskus, Junttan, Palo- ja Pelastusopisto ja monia muita yrityksiä, joissa seurakunnan työntekijät voisivat olla sopivalla tavalla läsnä säännöllisesti. Kirkkoherran toimistonkin voisi siirtää ihmisiä lähelle muutamaksi päiväksi vuodessa esimerkiksi Kolmisopen kauppakeskukseen.

Haja-asutusalueen taajamien Vehmasmäen, Kurkimäen ja Hirvilahden monet tarpeet kaipaavat huomiota. Kuinka esimerkiksi saisimme sinne säännöllistä toimintaa lapsille ja nuorille. Tämän kysymyksen aloittaisin ratkaisemaan nuorisotiimin ja seurakuntaneuvoston ajatusten pohjalta.

Nuorten aikuisten toiminta kaipaa uusia toimintamuotoja. Miten saisimme nuorille aikuisille mielekkäitä ja luontevia tapoja osallistua seurakunnan toimintaan. Tämän miettimiseen perustaisin työryhmän nuorista aikuisista seurakuntalaisista.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa seurakunta voisi tukea aiempaa enemmän olemalla mukana seuratoiminnassa säännöllisesti. Urheiluun ja liikuntaan seurakunta voi innostaa pelailukerhoissa, joissa ei tähdätä kilpailulliseen menestykseen. Erillaisten lasten ja nuorten harrastuksien tukemiseen voisi harkita annettavan taloudellista tukea korvamerkitystä diakoniarahastosta sosiaalisin perustein lapsi ja nuorisorikkaassa seurakunnassamme.

Kaikki mitä kirkossa ja seurakunnissamme tehdään on koko elämänpohjan rakentamista. Meillä täytyy olla unelmia. Unelmia kohti voimme tehdä työtä. I have dream! We have a dream! Unelmani on se, että Jumalan sanan nälkä täyttää kirkot ja kaikki seurakunnan jäsenet innolla rakentavat seurakuntaansa ja elämäänsä Jumalaan luottaen sekä toisiaan lähimmäisinä tukien.

Elämme jalat maassa ja pää taivaassa. Tässä ajassa taivaan kansalaisina. Seurakunnan tehtävä on rakentaa osa taivaasta jo tänne maan päälle. Kristuksen ansiosta elämme armollisessa maailmassa. Synnit on sovitettu ja kuolema on voitettu. Velvollisuutemme kristittyinä on antaa toisillemme rikkomuksia anteeksi ja tehdä jatkuvaa parannusta. Elää rakkauden ja rukouksen hangessä. 

Kiitän kaikesta luottamuksestanne ja tuestanne! Toivotan teille siunattua syksyn jatkoa!

Terveisin, Matti



keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tervehdys keskiviikkona teille kaikille!

Kallaveden seurakunnassa on vuosikausia tehty monipuolista seurakuntatyötä.

Nyt uutena lapsi- ja perhetyön pappina ihailen sitä panosta, jonka lastenohjaajat perhekerhoissa ja päiväkerhoissa tekevät nuoren polven kristillisessä kasvatuksessa.

Usein olen kuullut sanottavan, että Kallaveden seurakunnassa keskitytään perustyön tekemiseen hyvin. Näin tulee olla tästäkin eteenpäin.

Minulla on kuitenkin sellainen tuntuma, että perustyön lisäksi tarvitsemme lisää näkyvyyttä ja uusia toiminta-ajatuksia.

Itselläni on pyörinyt ajatuksiana esimerkiksi ostoskeskuksissa tehtävä ihmisten tapaamistyö. Viranhaltijoiden tulisi siis olla näkyvästi ihmisten arjessa tavoitettavissa. Tämän tyyppisestä työstä on esimerkkejä muualta Suomesta. Liikutaan siellä missä "kalat liikkuvat ja käyvät pyydykseen". Kirkkoherran toimisto voisi olla jonkin aikaa sijoitettuna, vaikka Kolmisopen ostoskeskuksen yhteyteen.  

Jumalanpalveluksien jälkeen olisi aina hyvä tarjota kirkkokahvit. Siellä elämää voisi jakaa keskustelun merkeissä ja viipyä hetken rauhassa ennen kotiin paluuta.

Seurakunnan elämä on jakamista. Jumalan hyvien lahjojen toisillemme tasaamista. Yhdessä voimme kehittää seurakuntaa ja olla valmiita tuomaan ideamme ja tekemisemme. Mitä sinä toivot seurakunnalta? Mitä sinä voit antaa seurakunnalle?

Nyt tällä viikolla on sinulla historiallinen mahdollisuus äänestää kirkkoherran vaaleissa. Koko viikon klo 9-18 Kallaveden kirkolla ja Karttulan seurakuntakodilla on ennakkoäänestys käynnissä. Ennakkoäänestys toteutetaan myös torstaina 13.9. klo 14-19 Vehmasmäen kappelilla, Petosen seurakuntatalolla, Hirvilahden kappelilla ja Syväniemen pappilassa.

Mikäli koet, että voit kannattaa minua vaaleissa, niin pyydän, että linkität tätä sivuani ja www.facebook.com/matti.pentikainen.18 sivuani kallavetisille ystävillesi. Ja sitten mikä tärkeintä! Käykää kaikki äänestämässä!

Kiitos jo nyt tuestasi, luottamuksestasi ja kiinnostuksestasi! Terveisin, Matti

maanantai 10. syyskuuta 2012

Tervehdys sinulle maanantaina 10.9. ennakkoäänestyksen aloituspäivänä!

Jännitys ja innostus vaihtelevat mielessäni.

Viikonloppuna ajatukset saivat kirkkoherranvaalin kannalta muita aiheita. Kävin poikani kanssa Helsingissä Suomi-Ranska jalkapallomaaottelussa. Lauantaina vein pojan serkkujen luokse ja RUK-kurssini vuosikokouksen yhteydessä kävimme upseeritoverien kanssa tutustumassa Tasavallan Presidentin linnaan ja vietimme vuosikokouksen Santahaminassa. Sunnuntaina matkasimme autolla kotiin.

Nyt on seurakuntalaisten toimintaviikko ja tuleva sunnuntai on toimintasunnuntai. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen suuntaan ja ilmapiiriin, joilla yhteistä seurakuntaamme rakennetaan tulevina vuosina. Rasti ruutuun ehdokkaasi kohdalle kirkkoherranvaalin äänestyslipussa.

Voisin luvata sinulle viisi hyvää ja kuusi kaunista asiaa ehdokkaana kirkkoherraksi. Takuuvarmasti voin luvata sen, että yksin en seurakunnan toiminnasta ja uudistamisesta selviä. Tarvitsen kaikkia seurakuntalaisia yhteistyöhön työyhteisön ja luottamushenkilöiden kanssa.

Lupaan olla yhteisen tekemisen ja rakentamisen innostaja numero yksi. Kirkkoherran tulee olla vankkumaton suunnannäyttäjä kaikissa elämäntilanteissa Jeesusta kohti.

Kun elämme Jeesusta kohti suuntautuvaa elämää, löydämme todellisen elämän ilon ja tasapainon. Jollei meillä olisi rauhaa Jumalalta ei meillä olisi mitään.

Hyvää alkanutta viikkoa sinulle! Illoista äänestämistä toivottaen, Matti

torstai 6. syyskuuta 2012


Tervehdys kaikille!

Panelit on pidetty. Molemmat tilaisuudet olivat rakentavia. Yleisönosastokirjoitus keskustelunvetäjien asenteellisuudesta oli aiheeton.

Yksi asia minusta tuntuu keljulle. Seurakunnan keskuudessa kierrätetään väitettä Pentikäisen hukkumisesta hallintoon kirkkoherrana, jolloin menetettäisiin toimituspappi ihmisten keskuudesta.

Tämä väite ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Kirkkoherran tulee näkyä säännölisesti seurakunnan yleisissä ja yksityisissä tilaisuuksissa.

Hallinnosta on annettu monessa yhteydessä suorastaan myyttinen kuva. Hallintoon on annettava se aika minkä se vaatii, mutta vain se aika minkä se vaatii. 

Kaikissa papin töissä on muistettava se, että jokaisen työn tarkoitus on edistää evankeliumin julistusta.

Kirkkoherrakin voi joskus tulla, vaikka aamu seitsemään töihin ja joutua päivällä vaikka päiväpiiriin Kaislastenlahteen tai Puutossalmelle.

Ajatukseni on järjestää alueellisia kirkkoherran tapaamispäiviä vähintään kerran vuodessa kaikissa Kallaveden alueen kirkoissamme,  

Tämän blogisivun nimi on kehottava nytmatti.blogspot.fi

Nyt Matti kirkkoherraksi! Nyt ensi viikolla jo ennakkoäänestämään! 

Käy myös www.facebook.com/matti.pentikainen.18 sivuillani

Terveisin, Matti  

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Tervehdys blogissani vierailijat!

Nyt vaalisaarna on pidetty. Paikalla oli mukavasti lähes 200 seurakuntalaista. Olihan se mielenkiintoinen tunne olla siinä ikäänkuin arvioitavana. Aito jumalanpalveluksen tunnelma oli juhlavasti päällimmäisenä tapahtumassa.

Jälkitilaisuudesta sain paljon palautetta. Yllätyin palautteesta, jossa kommentoitiin kirkkoherran viran luonteen kuvausta tilaisuuden alussa. Kysyttiin, että onko kirkkoherran virka todella noin synkkä ja yksinäinen?

Kirkkoherran virkaan liittyy hallinnon hoitoa toimistossa kohtuullisen paljon. Kokonaisuudessaan työ etuoikeutetun iloista ilosanoman eteenpäin viennin mahdollistavaa monipuolista työtä. Mikä tahansa työ on tasan niin yksinäistä suuressa työyhteisössä kuin sen haluaa olevan johtajan paikalla. Päävastuun seurakunnan kaikesta toiminnasta viimekädessä on yksin kirkkoherralla. Tämä tosiasia ei välttämättä tee työtä yksinäiseksi.

Jälkitilaisuudessa otettiin myös esille kirkkoherran paineensietokyky. Jostain kumman syystä tästä asiasta on tehty lähes myyttinen kysymys. Varmasti siinäkin haastattelutilanteessa usealla henkilöllä oli aivan yhtä haastava ja paineistettu työtehtävä kuin kirkkoherrallakin. Eli siis mistään erityisen paineistetusta työstä kirkkoherran työssä ei ole kysymys työyhteisön osalta. Työn julkisuus ja säännöllinen esillä olo julkisuudessa on erityistä luokkaa.

Paineensietokyky on persoonallinen ominaisuus ja sitä on vaikea todistaa etukäteen. Afganistanissa ollessani vaaratilanteissa huomasin pystyväni toimimaan järjestelmällisesti. Talibanin rakettien pudotessa lähelle oloni oli jostain syystä jännittyneen virkeä ja toimintakykyni erinomainen.

Painetta saa ihminen kerättyä itseensä mitä kummallisimmista asioista. Iloisessa kirkkoherran työssä tulee mielestäni omalla esimerkillään osoittaa työyhteisölle ja seurakunnalle, ettei elämässä paineita pidä rakentaa turhuudesta. Elämä on suurenmoinen lahja. Sen tarkoitus on löytää Jumala ja lähimmäinen. Tehdään yhdessä maailman paras Kallaveden seurakunta, jossa ei kanneta paineita turhasta! 

Hyvää viikkoa sinulle! Terveisin, Matti

tiistai 28. elokuuta 2012

Tervehdys lukijoilleni!

Mökkimatkallamme ajoimme syväväylälle päin ja havaitsin kaukana tulevan suuren laivan. Kallavedellä emme ole suurempaa nähneet. Suurella tulijalla oli niin paljon vauhtia, että katsoin parhaaksi kääntää keulan sitä kohti, jottei reittimme risteytyisi. Laivan perästä olin lukevinani aluksen kotipaikan olevan St.John. Sen tarkemmin asiaa tutkimatta, ajattelin aluksen olevan jopa kotoisin Atlantin valtameren toiselta puolen New Foundlandista. Oli tai ei, kaukaa se on tullut. 

Valtameren ylitykseen liittyy hyvä ihmisen elämään liittyvä vertaus. Pieni suunnan muutos nyt, voi johtaa pitkän matkan päässä aivan eri paikkaan elämässä. Pelkästään kompassia seuraten ei valtamerta voi ylittää. Jos koko ajan seuraat samaa kompassilukemaa päädyt käytännössä joko pohjois- tai  etelänavalle. Navigoidessa on koko ajan on määriteltävä oma sijainti ja suunta kohteeseen.  Sitä elämäkin on. Oman elämän hahmottamista ja suunnan määrittelemistä.

Köyhä leskivaimo antoi kaikki rahansa temppelin uhriarkkuun. Nainen luotti täysin elämänsä Jumalan haltuun. Näin meidänkin tulee tehdä. Kun luotamme Jumalaan meillä on varma tieto sijainnistamme ja suunnastamme elämässä. Jeesus on varma suunnan näyttäjä elämässä. Jeesus on se suunta, jonka mukaan osaamme asettaa kaikki muut elämämme asiat kohdalleen. Ilman tietoa matkamme suunnasta olemme eksyksissä. Luotetaan elämässämme rakastavaan Taivaalliseen Isään ja elämämme todelliseen suunnan näyttäjään Jeesukseen.

Jeesuksen opetuksen mukaan me olemme toistemme lähimmäisiä ja tehtävämme on tukea toisiamme kaikissa elämän asioissa. Köyhä leski vaimo luopui kaikestaan toisten hyväksi ja antoi kaiken vähästään Jumalan käyttöön. Tästä aiheesta kirkoissamme ensi sunnuntaina saarnataan.

Tervetuloa kirkkoon kuulemaan Jumalan sanaa, yhdessä rukoilemaan  ja nauttimaan ehtoollista!  

perjantai 24. elokuuta 2012

Tervehdys blogini lukijat!

Kirkkoherranvaalien jännitys tiivistyy. Teron vaalisaarna on jo kuultu ja tulevana sunnuntaina on Petrin vuoro. Minun vaalinäytteeni on sunnuntaina toinen päivä syyskuuta kello 10 Kallaveden kirkossa eli samassa paikassa kuin muillakin ehdokkailla aiemmin.

Moni seurakuntalainen on kysynyt minulta vaalisijojen merkityksestä. Tuomiokapituli laittaa virkaa hakeneet arviointinsa perusteella kokemuksen, koulutuksen ja tehtävään soveltuvuuden mukaiseen järjestykseen. Äänestystilanteessa vaalisijoilla on merkitystä vain silloin, jos äänet menevät ehdokkaiden kesken tasan. Kolmen ehdokkaan kesken ei tarvitse siis laskea äänioikeutettujen äänimäärästä prosentteja. Yksi ääni enemmän riittää tällä kertaa voittoon.

Voitto on jo se, että meillä on seurakunta ja sen ilosanoma. Vaalinäytteet ovat oikeita jumalanpalveluksia, joissa on myös mahdollisuus tutustua siihen kirkkoherran virkaan ehdolla olevaan pappiin ja ihmiseen. Jeesus antoi meille kaikille tehtävän rakentaa seurakuntaa. Kirkkoherra on kaikkien seurakunnan rakentajien innostaja ja palvelija.

Kallaveden kirkon kirkkosalin seinät on muurattu valkoisilla tiilillä. Tiiliä on paljon, eikä yksilöt niistä erotu. Jos yksikin niistä puuttuisi, se erottuisi. Jokainen tiili on siis tärkeä. Aivan kuten sinä. Sinulla on oma paikkasi seurakunnassa.

Takaseinään kirkkosalissa on kirkkorakennuksen konkreettisiksi kantaviksi elementeiksi rakennettu kolme ristiä. Syyttömän Jeesuksen risti peittoaa kahden syyllisen ryövärin ristit. Jeesus sovitti rinnallaan tuomittujen ryövärien ja koko ihmiskunnan synnit.

Tervetuloa aina kirkkoon kuulemaan ilosanomaa elämämme kantavasta voitosta synneistä ja kuolemasta!

Terveisin, Matti



tiistai 21. elokuuta 2012



Hyvää tiistaita kaikille!

Seurakunta on olemassa Kristuksen ylösnousemuksen tähden! Tämä tulee muistaa kaikessa seurakunnan toiminnassa. Suunnaton riemu kuoleman voittamisesta on totta. Tätä sanomaa on pian julistettu noin 2000 vuotta. Jeesuksen ylösnousemus tapahtui vuoden 30 ajanlaskumme alusta tienoilla. Meille kristityille Jeesuksen voitto kuolemasta on uskomme perusta. Tieto tästä todellisesta ilosanomasta ei kuitenkaan enää ole uutinen. Jossain määrin voitaneen sanoa, että tieto ylösnousemuksesta on arkipäiväistynyt. Vai onko?

Kuolema puhuttelee väkevällä tavalla. Mitä lähemmäksi kuolema tulee, sitä enemmän se puhuttelee kuoleman äärellä olevaa ja surevia omaisia. Silloin tieto uskomme perustasta, Jeesuksen voitosta on paras lohdutus ja tulevaisuuden tuoja. Jeesus sanassaan on luvannut olla meidän tiemme, totuutemme ja elämämme. Jeesus lupaa myös itse noutaa meidät Taivaallisen Isämme asuin sijoihin ja huoneisiin. Tämä ilosanoma ei arkipäiväisty koskaan.

Elämämme monitouhuisuudessa joskus elämän tärkeimmät asiat saattavat välillä unohtua. Tämä on vaarana myös seurakunnassa ja sen toiminnassa. Mitä erillaisimmat velvollisuudet ja vastuut käytännön pyörittämisestä saattavat viedä niin paljon aikaa ja energiaa, että itse asia jää taka-alalle. Näin ei saa käydä seurakunnan pääasialle ilosanomalle Jeesuksen voitoista synnistä ja kuolemasta. Seurakunta on olemassa sitä varten, että se julistaa armon ja parannuksen sanomaa. Tehtävämme on luoda omalta osaltamme pala taivasta jo tänne maan päälle, koska olemme taivaan kansalaisia. Tehtävämme on julistaa lohdutusta kuoleman surua kokeville. Jeesuksen voitto kuolemasta antaa iankaikkisen tulevaisuuden ja toivon.

Hyvvee loppukesän jatkoo edelleen!

Terveisin, Matti

keskiviikko 15. elokuuta 2012

Tervehdys lukijani!

Kirkkoherran virkaa hakevilta vaaditaan kirkon johtamistutkinnon suorittaminen. Tähän niin sanottuun johtamisen ykköskurssiin kuuluu psykologinentesti, joka antaa suuntaviivoja henkilön kyvyistä toimia toisten esimiehenä. Tämä vähimmäisvaatimus on ollut voimassa 2000-luvun alussa. Koulutus jatkuu kirkkoherroilla virassa ollessaan. Aiemmin kirkkoherrat johtivat lähinnä luontaisten kykyjen ja toisilta johtajilta saatujen mallien mukaan. Johtamisesta saatu palaute on edelleenkin kirkossamme summittaista. Joskus vieläkin tuntuu siltä, että jotkut kirkkoherrat tuntevat olevansa arvostelun ulkopuolella.

Johtamiskäyttäytyminen rakentuu johtajayksilön kyvyistä,kokemuksesta  ja koulutuksesta sekä käyttäytymisestä saadusta palautteesta.

Siellä Sotinpuron ampumaleirillä en voinut olla ihailematta nuorten varusmieskouluttajien toimintaa. Heidän toimissaan oli iskostuneet armeijan syväjohtamisen perusteet. Johtajan on osoitettava luottamusta ja oltava luotettava. Johtajan tulee kohdata johdettavansa yksilöllisesti. Johtajan on perusteltava toimensa ja ohjeensa älyllisesti stimuloiden ja inspiroivalla tavalla motivoiden.

Kaikki johtaminen on ihmisen johtamista. Jeesus johtaa meitä äärettömän viisaasti. Ajattele esimerkiksi ehtoolisen symboliikkaa. Pienessä palassa leipää ja tilkassa viiniä yhdistettynä Jeesuksen sanoihin me muistamme kaiken olennaisen. Jeesus on tullut johtamaan meitä tässä elämässä aina kuolemaan ja kuolemasta elämään.

Hyvää keskiviikkoa sinulle toivottaen, Matti

maanantai 13. elokuuta 2012

Hyvvee muanantaita kaikille!

Olympialaisten päättäjäiset ovat jollain tavalla haikeita. Muistan kuinka Miska-karhu nousi ilmapallona taivaalle päätöstilaisuudessa 1980 ja minua melkein itketti. Silloin olivat ameriikkalaiset poissa kisoista Neuvostoliiton Afganistanin miehityksen vuoksi ja 1984 Neuvostoliitto boikotoi Los Angelesin kisoja, koska he epäilivät ameriikkalaisten turvallisuusjärjestelyjä. Lontoon kisat sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä ja itse urheilu oli pääroolissa.

Petosen torilla launataina 11.8. oli kokoontunut joukko innokkaita seurakuntalaisia tapaamaan kirkkoherranvaaliin ehdokkaita. Useat seurakuntalaiset kysyivät eri herätysliikkeiden toiminnan edellytyksistä. Kysyttiin kirkkoherran suhtautumisesta erillaisiin tapoihin rukoilla ja ylistää Jumalaa. 

Myös meidän seurakunnan jäsenten tulee muistaa kaikessa toiminnassa se, että itse asia on Kristuksen seuraaminen kaikessa elämässämme. Erillaisissa tavoissa toteuttaa uskoa seurakunnan sisällä avainajatuksena on toistemme kuunteleminen ja yhteisymmärrykseen pyrkiminen sekä erillaisuuden hyväksyminen. Kaiken on tapahduttava seurakunnassa kirkon tunnustuksen ja järjestyksen rajoissa.

Riitelyyn saa helposti menemään aikaa ja energiaa siten, että itse asia unohtuu. Tässä ajassa seurakunnan ja koko kirkon yhteisymmärryksen merkitys on todella tärkeää, koska kirkon vastavoimat ovat aktiivisia. Todellisten vastustajien joukko on pieni, mutta he kilauttelavat juhlamaljojaan jokaisesta nettisivujensa kautta kirkosta eronneesta entisestä seurakuntalaisesta. Rakastetaan heidät yhteisymmärryksessä takaisin!

Hyvää viikkoa sinulle toivottaen, Matti   

torstai 9. elokuuta 2012

Tervehdys blogini selaajille!

Kotona ollaan taas. Karjalan Lennoston uusien alokkaiden ensimmäinen ampumaleiri oli hieno kokemus. Papin roolissa olin paikalla sotilaspappina tekemässä kirkon työtä puolustusvoimissa. Puolustusvoimain hyvästä tavasta tehdä työtä ilolla ja järjestelmällisesti voi sopivalla tavalla ottaa esimerkkiä kirkon työhön. Toisaalta sotilaspappien tehtävä kirkon edustajina on hyvä aina muistuttaa sotilaspalveluksen henkisistä, hengellisistä ja inhimillisistä puolista. Molemmissa järjestelmissä ihmiset ovat avainasemassa ja  siksi on hyvä tunnustaa jatkuva kehityksen tarve.

Kuvassa olen Vehmasmäen kirkon pihalla. Vehmasmäen kirkon tilanne on esimerkki Seurakunta Yhtymämme hitaasta tavasta toimia. Voisi ajatella, että Kallaveden seurakunta olisi ratkaissut korjaushankkeen omilla voimavaroillaan hyvinkin nopeasti. Näin kuitenkin edetään yhteisessä taloudessamme yhtymässä. Portaittain ja erillaisia ratkaisumalleja hakien, yhteiset voimavarat huomioon ottaen. Aina on toimittava tosiasioiden pohjalta.

Nyt tosiasia on se, että rahat ovat tiukalla. Yhtymässä on useita vastaavan kaltaisia tarpeita. Tosiasia on myös se, että Vehmasmäen kirkon tilanne huononee koko ajan.

Sekin on myös muistettava, että Vehmasmäen ympäristöön on muuttamassa lähivuosina tuhansia uusia seurakuntalaisia.

Näitä argumentteja meidän on tuotava esille luottamushenkilöinä ja viranhaltijoina yhteiseen iloiseen hyvän asiamme seurakuntaelämän päätöksentekoon.

Armeijan tapa toimia säästöjen edessä on viimeaikoina herättänyt paljon keskustelua. Säästöjä tehdään rajuilla toiminnan supistuksilla, jotta toiminnan ydin säilyy toimintakykyisenä.

Meille seurakunnassa ja kirkossa tilat ovat toimintaa tukemassa, mutta eivät ole itsetarkoitus. Kuopiossa kannamme hyvien taloudellisten vuosien rakennuskannan perintöä, jota meillä on nyt vaikeuksia maksaa. Tulevat ratkaisut on tehtävä myös tulevia polvia ajatellen. Millaisen rakennusperinnön me annamme lapsillemme? 

Olennaista on se, että rakennamme elämäämme Kristukseen turvaten yhdessä.

Hyvää torstaita sinulle toivottaen, Matti

P.S. Toivotaan vielä ihmettä Kupsille vieraspeliin!

tiistai 7. elokuuta 2012

Tervehdys blogin lukijat!

Terveisiä täältä jostakin! Olen mukana sotilaspastorina ampumaleirillä. Sodan tarpeellisia taitoja alokkaiden kanssa olemme täällä harjoittelemassa siinä suuressa toiveessa, ettei niitä taitoja koskaan tarvittaisi. Elämme yhä aikaa, jolloin voimaa tarvitaan ehkäisemään voiman käyttöä. Elämme toivossa, että sekin aika koittaa, jolloin pienet ja suuret ihmisryhmien välit selvitellään yhteisymmärryksen ja sovun merkeissä. Sotilaspapit muistuttavat omassa ilosanoman julistustyössään armeijassa, että meidän tulee elää jalat maassa ja pää taivaassa. Uskoen ja luottaen Jumalaan ja rohkeasti työtä tehden yhteisen hyvän tulevaisuuden rakentamiseksi.
Niin tulee elää myös seurakunnassa. Uskoen ja toivoen. Sovussa ja anteeksi annon hengessä. Kirkkoherran tehtävä on valvoa, että tämä henki toteutuu kaikilla seurakunnan tasoilla. Erityisesti työyhteisön vapautunut ja hyvin hengittävä ilmapiiri kantaa hyvää hedelmää kaikkeen seurakunnan toimintaan.
Elämä on jatkuvaa kilvoittelua siinä kuinka pystymme omalla toimillamme tuomaan taivaallista henkeä ja olotilaa omilla toimillamme toisten hyväksi. Siinä kilvoittelussa ja mallin haussa katseiden tulee suuntautua oikeaan päin. Katse oikeaan päin! Katse kohti Kristusta!

Siunausta sinulle täältä metsien keskeltä toivottaen, Matti

torstai 2. elokuuta 2012

Tervehdin teitä tänään virallisen vaalikuvani kera! Hyvää toivon täytteistä torstaita teille kaikille!

Kupsilla on tiukka paikka tänään eurocupissa. Voittoon tarvitaan joukkueelta täydellinen onnistuminen ja ihmeellisiä venymisiä pelaajilta.

Eikö olekin suurenmoista miten täällä Suomessa ja Kuopiossa saadaan keskittyä miettimään jalkapalloon liittyviä asioita tai muita normaaliin elämään liittyviä asioita syvässä rauhan tilassa. Päivän Kupsin vastustajien naapurissa aivan Turkin rajalla käydään veristä sisällisotaa Syyrian maaperällä. Turkkiin pyrkii valtavasti pakolaisia sodan jaloista. Noin neljän tunnin lentomatkan päässä syyrialaiset ihmiset ovat hätää kärsimässä henkensä puolesta. On vaikea ymmärtää kenen etujen mukaista on ratkoa asioita sodan keinoin ja vielä oman kansan keskuudessa. Siunaa ja varjele Jumala Syyrian hätää kärsiviä ihmisiä!

Oman kansamme historiassa on tapahtunut asioita, joita ei saa unohtaa, jotta oppisimme niistä. Epäoikeudenmukaisuus kansanryhmien välillä voi johtaa missä tahansa levottomuuksiin suuressa ja pienessä mittakaavassa.

Seurakunnalla on omalla alueellaan vastuu julistaa ilosanomaa todellisesta rauhan tuojasta Jeesuksesta. Jeesuksen aikana oppi vihollisen rakastamisesta ja lyöjälle toisen posken kääntämisestä, oli silloin todella käänteen tekevän uutta ajattelua. Jeesus kehottaa meitä edelleen vihan ja koston kierteen katkaisemiseen. Annetaan toisillemme anteeksi! Pyritään jatkuvaan parannukseen ja Jumalan tahdon mukaiseen elämään.

Siunausta sinulle toivottaen, Matti

keskiviikko 1. elokuuta 2012

Tervehdys blogin lukijani!

Rippileiri on onnellisesti ohi. Muutaman päivän leirin jälkeen saa huilata. Käytiin vaimon ja pojan sekä hänen kavereittensa kanssa mökillä tiistaina. Tullessani nappasin kuvan Kallaveden seurakunnan rantamaisemista itse seurakunnan nimeä kantavan järven aalloilta.

Kuvassa näkyy alueemme uusimpia rakennettuja rantamaisemia loistavassa ilta-auringossa. Lehtoniemikin siellä pilkottaa ja sehän kuuluu nykyään Alavan seurakuntaan uusien hyvien siltayhteyksien ansiosta.

Vanhana kuopiolaisena ajattelen, että meillä on erityinen vastuu uusien kuopiolaisten kotiuttamisesta. Seurakunnan toiminta on mielestäni juuri sitä missä savolainen lupsakkuus arvokkaalla tavalla on jotain sellaista, mikä saa uudenkin tulijan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Uusilla alueillamme Kallaveden seurakunnassa on paljon muualta Kuopioon muuttaneita ihmisiä. Kirkko on jotain sellaista mikä toimii hyvänä kotiuttajana. Siellä on jotain sellaista tuttua ja turvallista, mitä oli entisellä kotipaikallakin. Tästä kodin turvan ja tutun ilmapiirin hakemisen tarpeesta alueemme kristityt maahanmuuttajat ovat esimerkkinä. Afrikasta tai Aasiasta tulevalle Suomen ja Kuopion olosuhteet ovat hyvin erillaiset. Kirkko on samankaltainen joka paikassa ja Jumala on aina sama. 

Pidetään yhdessä kiinni ja huolehditaan omasta yhteisestä kodistamme kirkosta ja seurakunnasta! Iltaauringonkin kirkkaus on lupaus Jumalan antamasta huomisen kirkkaudesta. Aamulla aurinko nousee jälleen meille ja tuleville polville.

Hyvää keskiviikoa sinulle! Huomenna tuas jännätän Kupsin puolesta. Siunauksin ja terveisin, Matti

Hyvää   

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Tänään sunnuntain myöhäisenä iltana voin toivottaa kaikille teille hyvää alkanutta viikkoa!

Loma jatkuu tai työt alkavat immeisillä. Kesä joka tapauksessa tuntuu jatkuvan lämpimänä. Tämän illan blogikuvassa on esillä Tervon suunnalla möyrynnyt mahtava ukkospilvi. Kuva on kesäisen heleä ja osoitus Jumalan luonnon äärettömästä kauneudesta.  

Tuonne Tervon suuntaan katsellessa, tuli mieleeni Kallaveden seurakunnan laajeneminen tänne Karttulaan asti Tervon rajalle. Toivottavasti karttulalaiset  ovat huokaisseet helpotuksesta kuntaliitoksen ja seurakuntaliitoksen jälkeen. Kaikki ei sittenkään muuttunut. Tavoite olikin seurakunnan osalta, että Karttulan seurakunnan pitkäaikaiset perinteet ja identiteetti säilyvät mahdollisimman hyvin. Samalla tuli ilo uuteen suureen Kallaveden seurakuntayhteyteen kuulumisesta.

Myönteisessä innostavassa yhteistyön hengessä voimme jatkaa seurakunnallisen aluetyön merkeissä. Karttula on yksi seurakuntamme neljästä seurakuntaalueesta, joilla on omat nimetyt työntekijät ja alueneuvoston jäsenet. Olkaa karttulalaiset rauhassa edelleenkin. Kirkon palvelut jatkuvat Karttulassa lähes entisellään. Kehitetään seurakuntaa ja kirkkoa yhdessä.

Kuntaliitokset jatkuvat ja tuovat uusia kysymyksiä eteemme. Ydin säilyy vaikka ympäristön hallintomallit muuttuvat. Edelleenkin rakennamme yhteisöjämme yhdessä kansalaisina, kuntalaisina ja seurakuntalaisina. Kirkon tehtävä on muistuttaa elämän perusarvojen pysyvyydestä muuttuvassa maailmassa. Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja huomenna.

Siunattua elokuun alkua sinulle! Terveisin, Matti

torstai 26. heinäkuuta 2012

Hyvää torstai päivää sinulle!

Niinhän sitä sanotaan, että torstai on toivoa täynnä. Tänään aika moni jännittää Kupsin pelin lopputulosta. Olisihan se mahottoman hienoa, että pojat pääsisivät jatkoon. Monet kaupunkilaiset jännittävät tälläisinä menestyksen mahdollisuuksien hetkillä erityisesti. Putoamiskarsintapelitkin ovat tietysti jännittäviä. Niin se tahtoo olla muutenkin elämässä, että silloin kun on myötätuulta purjeissa niin sanotusti, niin silloin ollaan enemmän selkään taputtelemassa kuin tappion hetkinä. Tätä puolta varmasti itsekukin meistä voi tutkia omassa itsessään.
Olen ajatellut kirkkoherran roolia ikäänkuin valmentajan näkökulmasta. Silloin tietysti tulee mieleen omia jalkapallovalmentajia ja kuuluisia valmentajia eri lajeista, joiden välillä voisi valmennustapoja vertailla ja soveltaa seurakunnan työyhteisöön. Suomen jääkiekko maajoukkueessa Kurt Lindstöm menestyi keskustelevalla kannustavalla valmennustyylillä. Raimo Summanen sai hyviä turnausmenestyksiä autoritaarisella valmennusmenetelmillä. Omasta pelaajaurasta jäi mieleen Kuopion Elossa vuonna 1974 joukkueenjohtaja Raimo Turusen ennustus: "Pennistä tulloo Kuopion paras maalivahti!" Se lause on kannustavin lause, joka minusta ikinä on sanottu jalkapalloilijana. Ramin ennustus ei ihan ehkä mennyt nappiin, mutta kyllä se tuntuu vieläkin hyvälle!
Monien kirkkoherrojen ja esimiesten kanssa Posti- ja Telelaitoksessa sekä Puolustusvoimissa olen saanut työskennellä. Joukkoon mahtuu hyvin eritavoin tehtävänsä tasalla olleita henkilöitä. Tehokkainta oppia, yllättäen, ovat antaneet ne esimiehet, jotka ovat tehneet suuria virheitä työssään. Heidän tavoin en missään nimessä halua toimia. Kirkkoherra on seurakunnan työyhteisössä ladattu merkittävillä valtaoikeuksilla. Hän toimii työnantajan valvovana silmänä ja tuntosarvena. Hän on samalla työyhteisönsä jäsen. Osa samaa joukkuetta. Työnteko saa rasittavan sävyn, jos kirkkoherra on mustasukkainen omasta vallastaan ja kaikki ratkaisut pienimmästä suurempaan täytyy käydä hänen kauttaan. Luottamuksen herättäminen puolin ja toisin on johtamisen yksi kulmakivistä.
Ja virheitähän me kaikki tehdään. Mitään uutta ei synny, jos koko ajan pelätään virheitä. Johtajan roolissa olen ajatellut sellaista uutta mihin kirkossa ei olla vielä totuttu. Jotta en sokeutuisi johtamistapaani, olen ajatellut kerran vuodessa kerätä nimetöntä palautetta työyhteisön jäseniltä johtamisen eri osaalueet kattavalla kyselykaavakkeella.  Johtamiskäyttäytymistä ohjaa luontaiset ominaisuudet, koulutus, kokemus ja työstä saatu palaute. Palautekulttuuri kirkon johtamisessa on ollut tähän asti aivan satunnaisella tasolla. Ajatukseni olisi tehdä palautteen antamisen ja saamisen mahdollisuudesta säännöllistä.
Tehdään yhdessä Kallaveden seurakunnasta maailman paras Kallaveden seurakunta seurakuntalaisten, luottamusjäsenten ja työyhteisön kanssa! Mahdollisuuksia on ja intoa on. Laitetaan ne yhdessä käyttöön parhaalla mahdollisella tavalla. Kannustetaan toisiamme myötä- ja vastamäessä. Jos tehdään virheitä, tunnustetaan ne ja tehdään jatkuvaa parannusta. Jumala on antanut meille elämään mahottoman hyvät evväät. Joskus tuntuu, että itekukkii ossoo tehä hyvistä evväistä huonon sopan. Tehdään hyvistä evväistä armollinen soppa elämän nälkään rukouksen hengessä Jumalaan turvaten! Rohkeasti uutta aikaa kohti!

Eilinen iltarusko Hirvijärven laiturilla oli mahtava. Jotenkin sain kuvattua sen ihan niinkuin rististä auringon tuli hohtaisi. Pelastuksen merkistä loistaa puhdistava kaiken elämän antava Jumalan tuli.

Siunattua toivon torstaita sinulle ja onnea Kupsille peliin Pyhän maan joukkuetta vastaan!

Terveisin, Matti

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Tervehdys jälleen lukijani!

Tänään keskiviikkona avautuu Kallaveden seurakunnan kirkkoherran vaalin vaalikone. Oikein hyvä tapa saada näkyvyyttä koko vaaliprosessille. Itselleni jäi eriotyisesti mieleen kysymyksistä se, jossa  vaalikoneen kysymyksissä esitetyillä vaihtoehdoilla tulisi osoittaa ne keinot, joilla säästetään 700 000 euroa kymmenessä vuodessa Kallaveden seurakunnan menoista. Valitettavasti se vaalikoneen keinoluettelokaan ei riitä oikean ja parhaan tavan säästää löytämiseksi. Seurakunnan luottamushenkilöiden ja työntekijöiden on yhdessä pystyttävä ensiksi sopimaan se tapa, jolla todelliset keinot säästää tutkitaan. Sen jälkeen valittava mahdollisimman vähän seurakunnan ydintoimintoihin lamaannuttavasti vaikuttava säästökeinojen valikoima. Raha ja taloudelliset tosiasiat ovat nyt pienentyvien budjettien aikana merkittävästi esillä seurakunnan toimintaa suunniteltaessa.
Olennaisen tärkeää on pitää mielessä, että itse asia pysyy innoituksemme ja toimintamme kulmakivenä. Sitä olenkin miettinyt paljon tämän kirkosta eroamisen vilkkaina viime vuosina, että miten saisimme seurakuntalaiset päinvastoin palavasti innolla puolustamaan omaa rakasta kirkkoaan, siitä luopumisen sijaan. Yleisestä keskustelusta saa jopa sellaisen käsityksen, että kirkosta luopuminen on jollain tavalla trendikästä ja osoittaa itsenäistä ajattelua. Se mitä äidit ja isät ovat työllään ja taistelullaan rakentaneet vuosisatoja luovutetaan yhtä suurella harkinnalla, kuin puhelinoperaattoria vaihdettaessa.
Kovat sanat ja tälläiset kärjistykset eivät auta tilanteen korjaamiseksi. Jeesuksen tapa toimia oli rakkautta ja armoa täynnä. Meidän tulee siis rakastaa isien perinnöstä luopuneet takaisin kirkon yhteyteen. Olen vakuuttunut, että syvällä sisimmässään he sinne kaipaavat. Kirkkoa paljon arvostellaan epämääräiseksi kaukaiseksi instituutioksi. Kritiikki täytyy ottaa rakentavasti vastaan. Kaikki ihmiset täytyy toivottaa tervetulleeksi jalostamaan  itse kirkkoa yhä rakkaammaksi ja läheisemmäksi mahdollismman kaikille. Tärkeä havainto on siinä, että kirkonjäsenenä rakennat kirkkoa joka paikassa missä vaikutat omaan ja toisten elämään. Kirkon elämä ei ole erillistä elämää vaan itse elämää. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on edustuksellisen demokratian kautta johdettu kansan kirkko. Siinä on paljon kehitettävää, mutta saamme olla ylpeitä vuosisatoja uskon ja rakkauden hengessä rakennetusta kansamme hengellisen elämän kivijalasta.
Joka paikassa elämän eri tahoilla säästetään ja supistetaan. Joskus sellainen kehitys voi olla tervehdyttävääkin, jotta asian ydin tulisi esille. Seurakunnan jäsenyyden ydin on myös sitä, että jokaisen sukupolven on kannettava huolta tulevan polven mahdollisuuksista elää hyvin. Millaisessa Suomessa lapsemme elävät vuonna 2212? Onko kirkko edelleen silloin keskellä kylää?
Täällä Hirvijärven leirikeskuksessa maalaiturilla on suuri risti ja pelastusrengas vierekkäin. Kaksi pelastuksen välinettä vierekkäin. Elämme jalat maassa ja pää taivaassa. Järveen hukkuvalle heitämme pelastusrenkaan ja elämään hukkuvalle näytämme ristin pelastuksen ja toivon merkkinä. Joka päivä on syytä miettiä minkä varassa me elämme ja mikä meidät pelastaa. Eletään toisiamme armahtaen ja jumalaan turvaten.

Lämmintä siunattua kesää edelleen sinulle! Terveisin, Matti

maanantai 23. heinäkuuta 2012

Tervehdys hyvä lukijani tänään maanantain iltana!

Ensimmäinen leiripäivä on ohi Hirvijärven rippikoululeirillä. Rippikoululeirit ovat hienoja tilaisuuksia tehdä seurakunta tutuksi ja läheiseksi rippilapsille. Rippikouluun tullaan pääsääntöisesti sinä vuonna, jolloin nuori täyttää 15 vuotta. Yhtenä opetuksen teemana on se, että lapsuus on siinä iässä ohi. Nuoruus on ajankohtaista ja aikuisuuteen on vielä matkaa. Vapauden lisääntyessä myös vastuu omasta elämästä kasvaa. Rippikoulussa nuorta ohjataan rakentamaan elämää lujalle perustalle uskossa Jumalaan ja elämään seurakunnassa Kristuksen ruumiin jäsenenä. Rippikoulu on elämän koulu.
Konfirmaatiojuhlassa on iloista nähdä kuinka kirkko on täynnä konfirmoitavien läheisiä ja sukulaisia. Rippikoulu ja konfirmaatiojuhla ovat vahvoja suomalaisia perinteitä. Niiden suosio osoittaa, että seurakunnan ja kirkon sanomalla on merkitystä kansamme keskuudessa. Seurakuntalaiset haluavat elämänsä käännekohdissa viettää tuttuja perinteisiä kirkollisiatoimituksia.
Kallaveden seurakunnassa on viime vuosina ollut keskimäärin 16 rippikouluryhmää. Rippikoulutyö on merkittävässä roolissa työstämme erityisesti kesän aikana. Jokaiselle papilla ja nuorisotyönohjaajalla on vastuullaan kaksi rippikoulua vuoden aikana. Rippikoululeirien määrä kasvaa tulevina vuosina seurakunnassamme. Yhtenä  tulevaisuuden kysymyksenä on se, että kuinka saamme tukea muista seurakuntayhtymämme seurakunnista työntekijä voimavaroina rippikoulutyöhön ryhmien lisääntyessä. Tähän asti tukea on saatu erinomaisesti. Supistuvan talouden uhatessa yhtymän yhteisestä nuorisotyöstä lakkautetaan nuorisosihteerin virka, jonka yhtenä tehtävänä on ollut osallistua Kallaveden seurakunnan rippikouluopetukseen. Ratkaisu ensi kesänäkin varmasti löytyy ja kaikkiin ryhmiin saadaan riittävä henkilökunta.
Kallaveden seurakunnan kirkkoherran yksi tärkeimmistä tehtävistä on yhdessä luottamushenkilöiden kanssa suunnitella ja valvoa Kallaveden seurakunnan etujen toteutumisen tasapuolisuutta muihin seurakuntiin nähden seurakuntayhtymän päättävissä elimissä ja johtoryhmässä. 
Seurakuntayhtymä tulee olla siis positiivisesti hallussa kirkkoherralla. Siihen haltuun ottoon ei pidä kuvitella pystyvänsä yksin. Luottamushenkilöt seurakuntaneuvostossa ja kirkkovaltuustossa ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita työtovereiden kanssa, kun muodostetaan sitä näkemystä, jolla neuvotteluun muiden seurakuntien vastuuhenkilöiden kanssa lähdetään. Seurakuntayhtymän mielenkiintoisena tehtävänä on ajaa kaikkien seurakuntiensa yhteistä etua. Kallaveden seurakunnan kirkkoherran positiivinen tehtävä on osoittaa ja löytää luottamushenkilöiden kanssa ne kohtuulliset voimavarat yhteisestä seurakuntayhtymän taloudesta, jotka yhteisen edun nimissä kasvavalle Kallaveden seurakunnalle kuuluvat. Pidetään siis seurakuntayhtymä iloisesti hallussamme! 

Hyvää ja lämmintä siunattua kesän jatkoa sinulle!  Rippileiriterveisin, Matti


torstai 19. heinäkuuta 2012

Tervehdys blogini lukija!

Savolaisen suussa ja näppäimistössäkin sana bloki tuntuu jotenkiin ouvolta.

Hyvä keksintö tämä kuitenkin on.

Tässä blogissani julkaisen ennen Kallaveden seurakunnan kirkkoherran vaaleja ajatuksiani kirkkoherruudesta ja kirkkoherran roolista Kallaveden seurakunnassa ja yleensä.

Vaalit pidetään 16.9.2012

Sitä ennen on vaalilautakunnan määräämissä paikoissa ja aikoina ennakkoäänestys.

Vaalinäytteeni on 2.9.2012 klo 10 Kallaveden kirkolla. Tervetuloa!

Siunausta sinun kesääsi satoi tai paistoi!

Terveisin, Matti