sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Tervehdys blogissani vierailijat!

Nyt vaalisaarna on pidetty. Paikalla oli mukavasti lähes 200 seurakuntalaista. Olihan se mielenkiintoinen tunne olla siinä ikäänkuin arvioitavana. Aito jumalanpalveluksen tunnelma oli juhlavasti päällimmäisenä tapahtumassa.

Jälkitilaisuudesta sain paljon palautetta. Yllätyin palautteesta, jossa kommentoitiin kirkkoherran viran luonteen kuvausta tilaisuuden alussa. Kysyttiin, että onko kirkkoherran virka todella noin synkkä ja yksinäinen?

Kirkkoherran virkaan liittyy hallinnon hoitoa toimistossa kohtuullisen paljon. Kokonaisuudessaan työ etuoikeutetun iloista ilosanoman eteenpäin viennin mahdollistavaa monipuolista työtä. Mikä tahansa työ on tasan niin yksinäistä suuressa työyhteisössä kuin sen haluaa olevan johtajan paikalla. Päävastuun seurakunnan kaikesta toiminnasta viimekädessä on yksin kirkkoherralla. Tämä tosiasia ei välttämättä tee työtä yksinäiseksi.

Jälkitilaisuudessa otettiin myös esille kirkkoherran paineensietokyky. Jostain kumman syystä tästä asiasta on tehty lähes myyttinen kysymys. Varmasti siinäkin haastattelutilanteessa usealla henkilöllä oli aivan yhtä haastava ja paineistettu työtehtävä kuin kirkkoherrallakin. Eli siis mistään erityisen paineistetusta työstä kirkkoherran työssä ei ole kysymys työyhteisön osalta. Työn julkisuus ja säännöllinen esillä olo julkisuudessa on erityistä luokkaa.

Paineensietokyky on persoonallinen ominaisuus ja sitä on vaikea todistaa etukäteen. Afganistanissa ollessani vaaratilanteissa huomasin pystyväni toimimaan järjestelmällisesti. Talibanin rakettien pudotessa lähelle oloni oli jostain syystä jännittyneen virkeä ja toimintakykyni erinomainen.

Painetta saa ihminen kerättyä itseensä mitä kummallisimmista asioista. Iloisessa kirkkoherran työssä tulee mielestäni omalla esimerkillään osoittaa työyhteisölle ja seurakunnalle, ettei elämässä paineita pidä rakentaa turhuudesta. Elämä on suurenmoinen lahja. Sen tarkoitus on löytää Jumala ja lähimmäinen. Tehdään yhdessä maailman paras Kallaveden seurakunta, jossa ei kanneta paineita turhasta! 

Hyvää viikkoa sinulle! Terveisin, Matti