torstai 27. syyskuuta 2012

Iloista syksyn jatkoa kaikille!

Mahottoman paljon kiitoksia teille äänestäjille saamastani suuresta ja selkeästä luottamuksenosoituksesta kirkkoherranvaalissa!

Tästä on hyvä yhdessä jatkaa!

Siunausta teille kaikille!

Terveisin, Matti

perjantai 14. syyskuuta 2012

Tervehdys teille lukijani!

Kiitokset teille mielenkiinnostanne vaalikampanjan aikana!

Näin se on nykyään kirkkoherranvaaleissakin. Esillä täytyy olla. Ennen oli vain vaalinäyte, jonka perusteella vertailtiin ehdokkaita. Tietysti aiemmat näytöt työssä vaikuttivat valitsijoihin ennenkin.

On hyvä, että ehdokkaiden ajatuksista ja kyvyistä toimia mahdollisessa tehtävässään on mahdollista saada selkoa vaalipaneleissa ja myös internetin välityksellä.

Vaalikone on lisännyt vaali-innostusta.

Nyt loppusuoralla on aika kertoa täsmällisesti omista suunnitelmista mahdollisena kirkkoherrana.

Suunnitelmani uutena kirkkoherrana tähtäävät kaikessa  evankeliumin edistämiseen. Seurakuntana ja kirkkona olemme osa Kristuksen ruumista ja me olemme sen jäseniä. Kaikilla meillä on oma paikkamme ja tehtävämme seurakunnan rakentamisessa.

Seurakunnan työyhteisön kokouskulttuurin modernisointi on ensimmäisiä asioita, joita ryhtyisin yhdessä työtovereiden kanssa suunnittelemaan. Periaatteeni kokouskulttuurin uusimisessa on - oikeita asioita oikeaan aikaan seurakunnan parhaaksi. 

Läsnäoloa ihmisten työssä ja arjessa voi lisätä. Kirkon yhteiskunnallisen työn aloittaminen järjestelmällisesti on ajankohtaista Kallaveden seurakunnassa. Meillä on uusia merkittäviä työpaikkoja alueellamme. Ikea, Itellan lajittelukeskus, Junttan, Palo- ja Pelastusopisto ja monia muita yrityksiä, joissa seurakunnan työntekijät voisivat olla sopivalla tavalla läsnä säännöllisesti. Kirkkoherran toimistonkin voisi siirtää ihmisiä lähelle muutamaksi päiväksi vuodessa esimerkiksi Kolmisopen kauppakeskukseen.

Haja-asutusalueen taajamien Vehmasmäen, Kurkimäen ja Hirvilahden monet tarpeet kaipaavat huomiota. Kuinka esimerkiksi saisimme sinne säännöllistä toimintaa lapsille ja nuorille. Tämän kysymyksen aloittaisin ratkaisemaan nuorisotiimin ja seurakuntaneuvoston ajatusten pohjalta.

Nuorten aikuisten toiminta kaipaa uusia toimintamuotoja. Miten saisimme nuorille aikuisille mielekkäitä ja luontevia tapoja osallistua seurakunnan toimintaan. Tämän miettimiseen perustaisin työryhmän nuorista aikuisista seurakuntalaisista.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa seurakunta voisi tukea aiempaa enemmän olemalla mukana seuratoiminnassa säännöllisesti. Urheiluun ja liikuntaan seurakunta voi innostaa pelailukerhoissa, joissa ei tähdätä kilpailulliseen menestykseen. Erillaisten lasten ja nuorten harrastuksien tukemiseen voisi harkita annettavan taloudellista tukea korvamerkitystä diakoniarahastosta sosiaalisin perustein lapsi ja nuorisorikkaassa seurakunnassamme.

Kaikki mitä kirkossa ja seurakunnissamme tehdään on koko elämänpohjan rakentamista. Meillä täytyy olla unelmia. Unelmia kohti voimme tehdä työtä. I have dream! We have a dream! Unelmani on se, että Jumalan sanan nälkä täyttää kirkot ja kaikki seurakunnan jäsenet innolla rakentavat seurakuntaansa ja elämäänsä Jumalaan luottaen sekä toisiaan lähimmäisinä tukien.

Elämme jalat maassa ja pää taivaassa. Tässä ajassa taivaan kansalaisina. Seurakunnan tehtävä on rakentaa osa taivaasta jo tänne maan päälle. Kristuksen ansiosta elämme armollisessa maailmassa. Synnit on sovitettu ja kuolema on voitettu. Velvollisuutemme kristittyinä on antaa toisillemme rikkomuksia anteeksi ja tehdä jatkuvaa parannusta. Elää rakkauden ja rukouksen hangessä. 

Kiitän kaikesta luottamuksestanne ja tuestanne! Toivotan teille siunattua syksyn jatkoa!

Terveisin, Matti



keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tervehdys keskiviikkona teille kaikille!

Kallaveden seurakunnassa on vuosikausia tehty monipuolista seurakuntatyötä.

Nyt uutena lapsi- ja perhetyön pappina ihailen sitä panosta, jonka lastenohjaajat perhekerhoissa ja päiväkerhoissa tekevät nuoren polven kristillisessä kasvatuksessa.

Usein olen kuullut sanottavan, että Kallaveden seurakunnassa keskitytään perustyön tekemiseen hyvin. Näin tulee olla tästäkin eteenpäin.

Minulla on kuitenkin sellainen tuntuma, että perustyön lisäksi tarvitsemme lisää näkyvyyttä ja uusia toiminta-ajatuksia.

Itselläni on pyörinyt ajatuksiana esimerkiksi ostoskeskuksissa tehtävä ihmisten tapaamistyö. Viranhaltijoiden tulisi siis olla näkyvästi ihmisten arjessa tavoitettavissa. Tämän tyyppisestä työstä on esimerkkejä muualta Suomesta. Liikutaan siellä missä "kalat liikkuvat ja käyvät pyydykseen". Kirkkoherran toimisto voisi olla jonkin aikaa sijoitettuna, vaikka Kolmisopen ostoskeskuksen yhteyteen.  

Jumalanpalveluksien jälkeen olisi aina hyvä tarjota kirkkokahvit. Siellä elämää voisi jakaa keskustelun merkeissä ja viipyä hetken rauhassa ennen kotiin paluuta.

Seurakunnan elämä on jakamista. Jumalan hyvien lahjojen toisillemme tasaamista. Yhdessä voimme kehittää seurakuntaa ja olla valmiita tuomaan ideamme ja tekemisemme. Mitä sinä toivot seurakunnalta? Mitä sinä voit antaa seurakunnalle?

Nyt tällä viikolla on sinulla historiallinen mahdollisuus äänestää kirkkoherran vaaleissa. Koko viikon klo 9-18 Kallaveden kirkolla ja Karttulan seurakuntakodilla on ennakkoäänestys käynnissä. Ennakkoäänestys toteutetaan myös torstaina 13.9. klo 14-19 Vehmasmäen kappelilla, Petosen seurakuntatalolla, Hirvilahden kappelilla ja Syväniemen pappilassa.

Mikäli koet, että voit kannattaa minua vaaleissa, niin pyydän, että linkität tätä sivuani ja www.facebook.com/matti.pentikainen.18 sivuani kallavetisille ystävillesi. Ja sitten mikä tärkeintä! Käykää kaikki äänestämässä!

Kiitos jo nyt tuestasi, luottamuksestasi ja kiinnostuksestasi! Terveisin, Matti

maanantai 10. syyskuuta 2012

Tervehdys sinulle maanantaina 10.9. ennakkoäänestyksen aloituspäivänä!

Jännitys ja innostus vaihtelevat mielessäni.

Viikonloppuna ajatukset saivat kirkkoherranvaalin kannalta muita aiheita. Kävin poikani kanssa Helsingissä Suomi-Ranska jalkapallomaaottelussa. Lauantaina vein pojan serkkujen luokse ja RUK-kurssini vuosikokouksen yhteydessä kävimme upseeritoverien kanssa tutustumassa Tasavallan Presidentin linnaan ja vietimme vuosikokouksen Santahaminassa. Sunnuntaina matkasimme autolla kotiin.

Nyt on seurakuntalaisten toimintaviikko ja tuleva sunnuntai on toimintasunnuntai. Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen suuntaan ja ilmapiiriin, joilla yhteistä seurakuntaamme rakennetaan tulevina vuosina. Rasti ruutuun ehdokkaasi kohdalle kirkkoherranvaalin äänestyslipussa.

Voisin luvata sinulle viisi hyvää ja kuusi kaunista asiaa ehdokkaana kirkkoherraksi. Takuuvarmasti voin luvata sen, että yksin en seurakunnan toiminnasta ja uudistamisesta selviä. Tarvitsen kaikkia seurakuntalaisia yhteistyöhön työyhteisön ja luottamushenkilöiden kanssa.

Lupaan olla yhteisen tekemisen ja rakentamisen innostaja numero yksi. Kirkkoherran tulee olla vankkumaton suunnannäyttäjä kaikissa elämäntilanteissa Jeesusta kohti.

Kun elämme Jeesusta kohti suuntautuvaa elämää, löydämme todellisen elämän ilon ja tasapainon. Jollei meillä olisi rauhaa Jumalalta ei meillä olisi mitään.

Hyvää alkanutta viikkoa sinulle! Illoista äänestämistä toivottaen, Matti

torstai 6. syyskuuta 2012


Tervehdys kaikille!

Panelit on pidetty. Molemmat tilaisuudet olivat rakentavia. Yleisönosastokirjoitus keskustelunvetäjien asenteellisuudesta oli aiheeton.

Yksi asia minusta tuntuu keljulle. Seurakunnan keskuudessa kierrätetään väitettä Pentikäisen hukkumisesta hallintoon kirkkoherrana, jolloin menetettäisiin toimituspappi ihmisten keskuudesta.

Tämä väite ei pidä ollenkaan paikkaansa.

Kirkkoherran tulee näkyä säännölisesti seurakunnan yleisissä ja yksityisissä tilaisuuksissa.

Hallinnosta on annettu monessa yhteydessä suorastaan myyttinen kuva. Hallintoon on annettava se aika minkä se vaatii, mutta vain se aika minkä se vaatii. 

Kaikissa papin töissä on muistettava se, että jokaisen työn tarkoitus on edistää evankeliumin julistusta.

Kirkkoherrakin voi joskus tulla, vaikka aamu seitsemään töihin ja joutua päivällä vaikka päiväpiiriin Kaislastenlahteen tai Puutossalmelle.

Ajatukseni on järjestää alueellisia kirkkoherran tapaamispäiviä vähintään kerran vuodessa kaikissa Kallaveden alueen kirkoissamme,  

Tämän blogisivun nimi on kehottava nytmatti.blogspot.fi

Nyt Matti kirkkoherraksi! Nyt ensi viikolla jo ennakkoäänestämään! 

Käy myös www.facebook.com/matti.pentikainen.18 sivuillani

Terveisin, Matti  

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Tervehdys blogissani vierailijat!

Nyt vaalisaarna on pidetty. Paikalla oli mukavasti lähes 200 seurakuntalaista. Olihan se mielenkiintoinen tunne olla siinä ikäänkuin arvioitavana. Aito jumalanpalveluksen tunnelma oli juhlavasti päällimmäisenä tapahtumassa.

Jälkitilaisuudesta sain paljon palautetta. Yllätyin palautteesta, jossa kommentoitiin kirkkoherran viran luonteen kuvausta tilaisuuden alussa. Kysyttiin, että onko kirkkoherran virka todella noin synkkä ja yksinäinen?

Kirkkoherran virkaan liittyy hallinnon hoitoa toimistossa kohtuullisen paljon. Kokonaisuudessaan työ etuoikeutetun iloista ilosanoman eteenpäin viennin mahdollistavaa monipuolista työtä. Mikä tahansa työ on tasan niin yksinäistä suuressa työyhteisössä kuin sen haluaa olevan johtajan paikalla. Päävastuun seurakunnan kaikesta toiminnasta viimekädessä on yksin kirkkoherralla. Tämä tosiasia ei välttämättä tee työtä yksinäiseksi.

Jälkitilaisuudessa otettiin myös esille kirkkoherran paineensietokyky. Jostain kumman syystä tästä asiasta on tehty lähes myyttinen kysymys. Varmasti siinäkin haastattelutilanteessa usealla henkilöllä oli aivan yhtä haastava ja paineistettu työtehtävä kuin kirkkoherrallakin. Eli siis mistään erityisen paineistetusta työstä kirkkoherran työssä ei ole kysymys työyhteisön osalta. Työn julkisuus ja säännöllinen esillä olo julkisuudessa on erityistä luokkaa.

Paineensietokyky on persoonallinen ominaisuus ja sitä on vaikea todistaa etukäteen. Afganistanissa ollessani vaaratilanteissa huomasin pystyväni toimimaan järjestelmällisesti. Talibanin rakettien pudotessa lähelle oloni oli jostain syystä jännittyneen virkeä ja toimintakykyni erinomainen.

Painetta saa ihminen kerättyä itseensä mitä kummallisimmista asioista. Iloisessa kirkkoherran työssä tulee mielestäni omalla esimerkillään osoittaa työyhteisölle ja seurakunnalle, ettei elämässä paineita pidä rakentaa turhuudesta. Elämä on suurenmoinen lahja. Sen tarkoitus on löytää Jumala ja lähimmäinen. Tehdään yhdessä maailman paras Kallaveden seurakunta, jossa ei kanneta paineita turhasta! 

Hyvää viikkoa sinulle! Terveisin, Matti